Textielmaterialen worden steeds duurzamer, slimmer en functioneler. Zo kunnen ze oplossingen aandragen voor de complexe vraagstukken van onze maatschappij. Een goed voorbeeld is het Europese XoSoft project, dat aan een innovatieve broek werkt: een exoskelet van textiel dat mensen met mobiliteitsproblemen ondersteunt.
The future of fashion and textiles is materials
Het exoskelet is zo ontworpen dat patiënten hun eigen spieren gebruiken, maar wel loopondersteuning krijgen. Het project volgde het ‘user centered design’ principe. De gebruikersbehoeften zijn in kaart gebracht en vertaald naar technische eisen voor het product. Verschillende prototypes zijn ontwikkeld, getest en doorontwikkeld.
Een ander voorbeeld is het 3D-printen van textielstructuren, dat kan bijdragen aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Denk aan prototyping, recycling, customization en lokale productie. In dit project zijn verschillende onderdelen van een kledingstuk gemaakt met de 3D-printer. Na uitgebreid onderzoek is daarvoor Filaflex filament gebruikt, vanwege het zachte gevoel en lichtgewicht eigenschappen. Ook is 3D-geprint met granulaat dat van plastic afval is gemaakt.
Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!