Robo-stairs: Traditional stairs reinvented

De trap vormt de grootste hindernis voor ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. Toch zijn trappen in vrijwel elk gebouw de aangewezen manier om van de ene naar de andere verdieping te komen. Dit onderzoeksproject wil een eerste stap zetten in de productie van een ‘slimme trap’ in huizen voor ouderen met mobiliteitsproblemen.

Het lectoraat Architecture in Health van de HAN ontwikkelde hiervoor het prototype van de Robo-stairs, die de voordelen van een lift en een trap op een unieke manier combineert. De ontwikkeling is tot stand gekomen door het ontwerpen van een aantal concepten, samen met studenten werktuigbouwkunde en industrieel productontwerp. Ook waren er brainstorms met experts en stakeholders.

Het uitgewerkte prototype, onderdeel van het empathisch huis, is een innovatief product. De Robo-stairs brengt door middel van horizontale aandrijving een verticale beweging tot stand. Op deze wijze stimuleert de Robo-stairs beweging én de mentale en fysieke gezondheid van de gebruiker.

Network Applied Design Research

Kivi-chair Architecture in Health

Projectpartners

Financiers

  • Health Tech Yard
  • HAN Lectoraat Architecture in Health

Contact

Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!