Hoe kunnen we afgedankte textielvezels samen met biobased plastics hergebruiken in biocomposieten? Om dat te onderzoeken, werkt onderzoeksprogramma Urban Technology van de HvA al enige jaren aan het RAAK-mkb RECURF project, samen met Saxion en het bedrijfsleven. Uit dit onderzoek blijkt dat er voor dit nieuwe materiaal specifieke kansen liggen in het ontwikkelen van interieurtoepassingen: wandpanelen van denim, cafétafels van jute en geluiddempende panelen van wol.
RECURF-UP! Nuttig gebruik resttextiel: van biocomposiet tot circulair designproduct
In het vervolgproject RECURF-UP! wordt specifiek ingegaan op de ontwikkeling en de businesscases van reële producten van dit biocomposiet. Samen met mkb-bedrijven worden er daadwerkelijk circulaire producten van het materiaal ontwikkeld, getest en geëvalueerd.
In vier casestudies bekijken we niet alleen concrete materiaaleigenschappen (van geluidsdemping tot elasticiteit), maar ook de belevingswaarde (look & feel) van de nieuwe biocomposiet producten. Ook onderzoeken we hoe we de gehele productieketen van restvezel tot eindproduct écht circulair kunnen maken en in hoeverre we digitale productietechnieken kunnen toepassen. RECURF-UP! is project van de HvA met de al genoemde partners: mkb-ondernemingen, drie brancheorganisaties en naast Saxion ook de nieuwe kennispartijen Avans en HZ.
Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!