Ontwerpprojecten als katalysator voor samenwerking

Een ontwerpproject staat nooit op zichzelf: de ontwerpers, de doelgroep en andere betrokkenen vormen een innovatienetwerk met een eigen dynamiek. Welke rol speelt het ontwerpproces in het initiëren en uitbreiden van deze samenwerkingen? Wat dragen resultaten, activiteiten en ervaringen bij aan de vorming van internationale innovatienetwerken?

Dat onderzochten we aan de hand van een aantal concrete ontwerpprojecten. We keken daarbij vooral naar zogenaamde ‘boundary experiences’, ontmoetingen die dialoog tussen bestaande en potentiële stakeholders faciliteren. Zo wilden we de eigenschappen en principes achter de vorming van internationale en resultaatgerichte co-design netwerken voor ontwerpers doorgronden.

De onderzochte projecten brachten partners met verschillende expertise en achtergronden bij elkaar. Het ontwerpproject voor blinden en slechtzienden brengt inwoners van Den Haag en Liverpool bij elkaar en heeft een netwerk van sociale entrepreneurs en universiteiten voortgebracht. De 3D-geprinte drone heeft een netwerk voortgebracht van NGO’s en universiteiten. We laten zien hoe deze ontwerpprojecten als katalysator voor samenwerking dienen.

Network Applied Design Research

Innovation Networks

Projectpartners

  • Visually impaired - Wunderpeople
  • Gemeente Den Haag
  • Liverpool University
  • Locus
  • Missing maps organisation
  • Medecins Sans Frontieres

Financiers

Dit onderzoek heeft geen financiers.

Contact

Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!