Going Eco Going Dutch

Modeproductie via een lokale, circulaire keten

Hoe zet je een lokale, circulaire productieketen voor mode op? Daarvoor moet je vezels zoals hennep en recycled denim lokaal produceren en verwerken tot aantrekkelijke, hoogwaardige breisels en weefsels, die je toepast in duurzame modeontwerpen. Bovendien moet er een concept komen voor een kledingmerk, dat ‘lokaliteit, duurzaamheid en hergebruik van materialen’ aantrekkelijk maakt voor consumenten.

Onderlinge samenhang

Om dat allemaal te bereiken, zette het CLICKNL|NextFashion netwerk het samenwerkingsverband ‘Going Eco Going Dutch’ op. Textielproducenten en modebedrijven werken hierin samen met Saxion en ArtEZ aan de ontwikkeling van duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels tot garens, weefsels en breisels en de verwerking hiervan tot (mode)producten. De partners letten goed op de onderlinge samenhang van de verschillende stappen, en dat maakt dit proces van co-creation bijzonder.

Oplossingsrichtingen

De hechte samenwerking leidt tot nieuwe inzichten én bevordert het sluiten van de keten: iedere partij heeft nieuwe oplossingsrichtingen ontdekt voor de verduurzaming van de eigen organisatie. Eind 2017 wordt het project afgesloten met aantal pilotproducten.

Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!