Composing the New Carpet

Ontwerpers en tapijtmakers verweven hun expertise

Een team van vijf ontwerpers en studenten Product Design levert momenteel een bijdrage aan de innovatieagenda van de Nederlandse tapijtindustrie. Aanleiding is het rapport Routekaart Tapijt 2030 dat Modint, de branchevereniging voor de mode-, interieur-, tapijt- en textielbranche, vijf jaar geleden uitbracht.

Innovaties noodzakelijk

Het rapport schetst toekomstige kansen en bedreigingen voor de tapijtindustrie, en concludeert dat er op diverse gebieden innovaties noodzakelijk zijn. Zo moet de productie duurzaam, circulair en flexibel (bijvoorbeeld on demand) worden, en het materiaalgebruik bij voorkeur biobased. Verder maken digitale technologie in tapijten, driedimensionale toepassingen van tapijt en hergebruik van tapijtafval nieuwe functies mogelijk.

Kennis ontwerper en industrie combineren

Vijf ontwerpers en ontwerpstudenten gingen aan de slag om nieuwe scenario’s te ontwikkelen voor een meer duurzame productie en innovatieve toepassingen van tapijt. Daarbij combineren ze hun eigen kennis en ervaring met die van de industrie. Het onderzoek moet leiden tot innovatieve toepassingen van bestaande natuurlijke materialen (zoals algen) en technologie (zoals 3D-printing en smart textiles) binnen de tapijtindustrie.

Ontdek meer over dit én ander designonderzoek; bezoek de Dutch Design Week en koop hier tickets!